Ons Middelbaar Onderwijs
OMO-Fonds in de praktijk, een collega aan het woord
Met 23 eurocent per maand kun je jezelf en je collega’s van OMO te hulp schieten als de financiële nood (te) hoog is geworden.
Een mooi initiatief, maar hoe werkt dat in de praktijk? Lees hier het verhaal van een collega. 

Meervoudige handicap
Onze zoon is geboren met een meervoudige handicap. Aan zijn hele linkerkant heeft hij een motorische stoornis. Hij kan sommige letters niet uitspreken en heeft aan deze kant geen gezichtsveld. Hij loopt, in feite vertrouwende op zijn geheugen. Hij heeft ook een spasme waardoor hij ‘s nachts een handspalk moet dragen en overdag een spalk in zijn schoen. Onze zoon heeft een ontwikkelingsachterstand en heeft nu, met zijn 7 jaar, het verstandelijk niveau van een kind van 3 jaar. We weten niet hoe hij zich verder zal ontwikkelen maar de verwachting is dat hij het zal brengen tot een verstandelijk niveau van rond de 5 jaar. 

Jungle van de zorg
Met ons gezin woonden we in een rijtjeshuis, in een gezellige, kindvriendelijke wijk. We hadden het er erg naar ons zin en dus ook niet het voornemen om te gaan verhuizen. Wel merkten we dat, naarmate onze zoon ouder werd, het lichamelijk steeds zwaarder werd om hem te verzorgen. Hij kan wel lopen maar dat zijn maar korte afstanden. Bij lange afstanden gebruikten we een buggy die, naarmate dat hij groter werd óók groter werd, zelfs te groot. In 2014 dienden we daarom bij de gemeente een aanvraag in om voor hem een rolstoel aan te schaffen.
De gemeente kwam langs voor een zogenaamd keukentafel gesprek. Algauw bleek dat we in de nabije toekomst meer dan alleen een rolstoel als hulpmiddel nodig zouden hebben. We kregen van de gemeente het advies om over een verbouwing of zelfs een verhuizing na te denken. Op hun verzoek lieten we een pakket van eisen opstellen. Hierbij kwam het revalidatiecentrum al snel tot de conclusie dat ons huis in ieder geval grondig verbouwd moest worden. Omdat we niet wilden verhuizen dienden we hiervoor een plan in, dit werd helaas afgekeurd. Verhuizen leek de enige optie.
De huizenmarkt was niet goed en de prijzen stonden onder druk. Bij verkoop zouden we blijven zitten met een restschuld, we hadden een huis nodig met voldoende ruimte en dit huis zou ook nog aangepast moeten worden. Wat nu? Hierna kom je werkelijk terecht in de ‘jungle van de zorg’. Je loopt aan tegen een muur van bureaucratie.

OMO-Fonds biedt hulp
De directeur van mijn school hoorde van onze situatie en wees me op de mogelijkheid van het OMO-Fonds. Ik wist dat het bestond maar niet zo heel goed wat het inhield. Daarbij wilde we niet onze hand ophouden en speelde er ook een gevoel van schaamte mee. Uiteindelijk hebben we dat aan de kant geschoven en een aanvraag ingediend. In december 2015 ontvingen we bericht dat onze aanvraag goedgekeurd was!
We zouden van het OMO-Fonds een bijdrage krijgen welke ons zou helpen met het overbruggen van de restschuld én bijdragen in de kosten van de verbouwing. Ook de gemeente kwam ons, na het aanvragen van een second opinion, tegemoet.
In januari 2016 ging ons huis in de verkoop. Nadat we een aantal keren een huis misliepen kwam er een leuk huis te koop. Binnen een week bezochten we het, deden een bod en werd het huis beschreven.
We hebben de verbouwing samen met het OMO-Fonds, de bank, de gemeente en ons eigen spaargeld kunnen realiseren. Eind oktober 2016 zijn we in ons huis getrokken.

Beste collega’s
We zouden willen zeggen tegen iedereen die nog geen lid is van het OMO-Fonds: “Dit is wat er met je
€ 0,23 per maand gedaan wordt! Het is belangrijk om te weten dat je een collega helpt waarvan je misschien niet eens weet dat hij of zij hulp kan gebruiken.
Tegen degene die hulp nodig hebben zouden we willen zeggen: “Zet je twijfels en schaamtegevoel opzij en stap over de drempel. Je bent niet de enige! Ben open en eerlijk naar het OMO-Fonds toe. Vertel je verhaal, onderbouw het goed en lukt dit niet op papier vraag of je erover mag komen praten. Misschien zijn er voor jullie, net als voor ons, ook mogelijkheden”.
We zijn gelukkig en genieten elke dag van ons gezin. Onze zoon is een heerlijke knuffelkont die iedereen groet, op het ondeugende af. Hij kan nu, samen met zijn broertje zo lang mogelijk bij ons blijven wonen en dat is voor ons een hele fijne wetenschap!

Nog geen lid van het OMO-Fonds? Meld je aan via het OMO portaal/Self Service/Formulieren
Voor meer informatie over het OMO-Fonds klik hier